Brockes Passion

Brockes Passion Goede Vrijdag 14 april 20.15u

Op Goede Vrijdag 14 april voert Kamerkoor Northern Voices de Brockes Passion van G.F. Händel uit, onder leiding van Edwin Velvis. De tenor solist is Gerben Bos, Henk de Vries verzorgt de orgelbegeleiding en zangers uit het koor nemen de overige solopartijen voor hun rekening.

Georg Friedrich Händel componeerde de Brockes Passion rond 1717. Hij baseerde zich hierbij op de tekst “Der für die Sünde der Welt gemarterte und sterbende Jesus” van Barthold Heinrich Brockes (1680- 1747). Zo komt dit oratorium aan zijn naam. Deze muzikale vertelling over het lijdensverhaal van Jezus is enerzijds uiteraard dramatisch, maar toch ook regelmatig verrassend lichtvoetig. Het schijnt dat J.S. Bach niet alleen waardering had voor dit werk van Händel, maar zich ook erdoor heeft laten inspireren voor zijn eigen passie-oratoria. De relatief korte Brockes Passion is in vergelijking met de overbekende Matthäus Passion een aanrader voor wie de passiemuziek eens anders wil beleven.

Naast de Brockes Passion zal Northern Voices een achtstemmig a capella motet ten gehore brengen, het beroemde Crucifixus van Antonio Lotti dat de kruisiging van Christus muzikaal uitbeeldt.